Poikkinaintiajot Pellossa

Heinäkuun puolessa välissä pohjoiseen suuntasivat kuskit Mikke, Mirko ja Riina sekä huoltojoukot Maija, Lara ja Joona. Matka taitettiin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä bussilla ja Rellulla, kyydissä kilpa-autot Fiat 133 ja Opel Kadett C Coupe.
Mikke sai kyseisen Fiatin viime vuonna liigasta ja Mirko Kadetin viime vuonna Kardaanikunkusta. Fiiatti lähti talven jäljiltä käyntiin tuosta noin vaan ja Mikke teki sille pieniä huoltotoimia ennen kisaa ja kävi testaamassa. Sama juttu oli Kadetin kanssa, tosin testit menivät niinkin hyvin, että auto oli aika kamala ajaa ja Mirko osui kaiteeseen ja Riina pyörähti.
Matkaan lähdettiin sillä fiiliksellä, että lomaillaan ja ajetaan kilpaa. Kisa kesti neljä päivää, torstaina ajettiin EVK, perjantaina nuoret, naiset ja papat, lauantaina yleisen karsinnat ja sunnuntaina yleinen luokka loppuun.

Mirko siis aloitti torstaina. Alkueristä voittaja ajoi suoraan välieriin, loput keräilyihin. Lähtöviivalla Mirko huomasi, että ykkönen ei pysy päällä, mutta sai kuitenkin sen verran hyvin lähdettyä, että pääsi kärkeen. Ajossakaan vaihteet eivät meinanneet pysyä ollenkaan päällä, mutta Mirko ajoi kuitenkin maaliin ykkösenä. Laatikossa oli pieni jumi päällä, mutta se saatiin korjattua ennen seuraavaa lähtöä.
Välieristä neljä parasta jatkoi toisiin välieriin. Mirko otti hyvän lähdön ja meni kärkijoukossa ekaan mutkaan. Sitten ajolinja karkasi ja sijoitus tippui. Toisella kierroksella hajosi vielä laatikkokin, joten peli oli lopullisesti menetetty ja Mirkon sijoitus lähdössä kuudes.
Sitten tehtiinkin laatikkoremppaa, että Riina pääsi ajamaan seuraavana päivänä.

Naisten luokka ajettiin perjantaina kauheassa vesisateessa. Auto oli jo kuivalla yliohjautuvaa sorttia, joten kauhulla Riina mietti, mitä kisa tuo tullessaan.
Alkueristä kolme parasta ajoi suoraan välieriin ja Riina meni piikkiin lähdöstä. Ajaminen oli kyllä niin varovaista, että pintakaasulla vissiin ajettiin. Maaliin kuitenkin ykkösenä.
Vesisade yltyi ennen seuraavaa lähtöä, joten sinne edellisen lähdön vauhti olikin aivan sopiva. Välieristä kolme parasta jatkoi semeihin ja Riina meni lähdöstä kolmospaikalle. Ketään ei näkynyt takana, mutta toisella kierroksella pääsuoran jälkeisessä mutkassa olivat hanskat sen verran hukassa, että Riina pyörähti! Riina ehti kääntyä oikeaan suuntaan ja sammuttaa autonkin kerran ennen kuin takaa tultiin ohi. Ja siinä vaiheessa menikin sitten hermo ja seuraavassa mutkassa pyörähdettiin uudestaan. Maaliin neljäntenä eli ekana putoajana. Silloin ei ollut hymy herkässä, mutta nyt jo naurattaa.

Lauantaina pääsivät Mikke ja Mirko jälleen tositoimiin ja kelikin oli jälleen aurinkoinen. Yleisen luokan alkueristä kaksi parasta ajoi suoraan sunnuntaille ja se oli meidän pojilla myös tarkoituksena.
Mikke ajoi omassa lähdössään toiseksi. Hieman oli vielä Fiatilla ajaminen varovaista, mutta kulkua kyllä riitti. Hyvillä mielin suoraan sunnuntaille.
Mirko löysi omassa lähdössään Opelin mentävän raon ekassa kaarteessa ja pääsi kuittaamaan kakkospaikalle. Eli Mirko myöskin suoraan sunnuntaille.

Sunnuntaina olikin sitten tosi kyseessä ja kyyti kylmää. Alkueristä kaksi parasta ajoi suoraan ykkösvälieriin ja loput keräilyihin.
Mikke ajoi kärkijoukossa ekaan mutkaan, mutta siellä oli ahdasta ja Fiatin nokka osoitti ihan johonkin muualle kuin menosuuntaan. Tämän seurauksena Mikke pääsi muiden perässä ajelemaan ja kokeilemaan kunnolla Fiatin vauhtia ja sitä, miten auto käyttäytyy mutkissa. Ja näyttävästihän se menikin!! Kunnes…. Toisella kierroksella kone sanoi poks ja Mikke keskeytti. Moottorissa oli reikä ja kisa loppui siihen.

Mirko ajoi omassa alkuerässään viidenneksi. Ekassa mutkassa Mirko koitti huimistella ulkoa ohi, mutta ei onnistunut ja tyytyminen oli viidenteen sijaan.
Ykköskeräilyissä Mirko ajoi toiseksi ja kakkoskeräilyissä kolmanneksi ja niin oltiin jo välierissä asti.
Ensimmäisistä välieristä neljä parasta nousi toisien välierien puolelle. Mirko ei lähdöstä ehtinyt neljän joukkoon, mutta ekalla kierroksella sattui ja tapahtui ja Mirko pääsi varikkomutkassa sisältä ohi ja jatkopaikalle. Se oli kyllä pienestä kiinni, nimittäin takakulmaan tuli osumaa ja hetken näytti erittäin huonolta, kun Mirko näytti olevan Kadetin kyydissä lähinnä matkustajana. Onneksi kuski sai tilanteen haltuun ja siitä neljäntenä maaliin ja jatkoon.
Kakkosvälieristä neljä parasta jatkoi semifinaalien puolelle. Tästä kun pääsisi jatkoon, niin semeissä voi aina tapahtua mitä tahansa. Mirkolle sattui kuitenkin erittäin paha lähtö, samassa lähdössä oli jo kolme tämän vuoden A-finalistiakin. Ei riittänyt Ooppelissa enää kulku ja maaliin tultiin kuudentena.

Miken autosta oli yksi suoja ja kaksi vierasta lappua ja suojaan jäi. Mirkon autosta oli kaksi suojaa ja 11 vierasta lappua ja se meni kaupan. Ei taida kuitenkaan tulla ikävä, oli se sen verran hankala auto. 😀
Muutamaa autoa yritettiin, mutta ei ollut arpaonnea matkassa.

EVK-luokan voittoon päästeli Janne Viitikko Volvolla. Naisten luokan voitti Anni Lampinen Fiatilla. Nuorten voittoon ajoi Niko Mattila Fiatilla ja isänsä J-P Mattila vei pappaluokan voiton samalla autolla. Yleisen luokan A-finaali olikin tapahtumia täynnä ja voiton vei Mika Liimatainen Fiatilla.